dijous, 1 de març del 2012

Per què retallar si podem exterminar?

El clam d’un miler de persones -entre les quals els directors dels quatre Instituts d’Olot, la majoria del teixit artístic català, molts usuaris olotins i fins i tot persones de la sectorial de cultura de CDC - no ha servit perquè l’Ajuntament reconsiderés el tancament de l’Espai Zero1.
L’equip de govern municipal s’ha limitat a fer un comunicat, lamentable pel seu redactat i contingut, en què pretén donar explicacions d’una decisió ja presa. L’escrit en qüestió denota un preocupant estil populista, ja que indueix, amb una extrema demagògia, a triar entre destinar el diners públics a l’art contemporani o al menjador social, a l’Espai Zero1 o a les escoles bressol. De la mateixa manera, es podrien plantejar altres disjuntives, com ara: Mantenir el menjador social i les escoles bressol o continuar pagant el sou més alt de les comarques gironines al nostre alcalde Corominas, que cobra 104.542 €, és a dir, més de 17 milions de pessetes, per una dedicació a temps parcial. Un sou que, a més, complementa amb els ingressos de la seva feina com a metge en una mútua de Banyoles. O bé, què fóra preferible, seguir amb els esmentats serveis públics o injectar, un altre cop, 100.000 € de diners públics a una empresa privada –Olot Televisió- propietat del senyor Puigbó, a qui també es va contractar de manera irregular per assessorar l’alcalde. La contraposició es pot ampliar a tantes àrees com es vulgui. 
La decisió amaga, amb el pretext de la retallada econòmica, la voluntat de treure’s de sobre el que ells deuen considerar una “nosa”. Ho va dir ben clarament el conseller de cultura de la Generalitat, el senyor Mascarell: “No puc obligar a Olot a mantenir l’art contemporani si no el volen” (El País, 25-2-2012). En contra del que afirma el comunicat de l’Ajuntament, no és cert que la Generalitat hagués deixat de donar suport económic a l’Espai Zero1, sinó que és la corporació municipal la que no està disposada a assumir les seves responsabilitats. 
Amb aquesta actitud, no s’adona el nostre Ajuntament que està posant pals a les rodes al desenvolupament d’Olot? Per un costat, l’àrea de creació contemporània serveix als seus usuaris, fomenta la creativitat, afavoreix la introducció de les noves tecnologies i, alhora, estableix sinèrgies amb l’Escola d’Art i Disseny i amb la resta de centres d’ensenyament. I, per l’altre costat, és un instrument destacat per projectar la ciutat arreu i una eina útil per dinamitzar el teixit productiu local (impremtes, ferreteries, papereries, hostaleria, empreses de disseny i de transport, etc.). 
Lamentem profundament que, malgrat la nostra voluntat de diàleg per trobar una sortida raonable a la situació, l’Ajuntament s’hagi tancat en banda. En les actuals circumstàncies, podem entendre la voluntat d’estalvi i contenció de la despesa, però en cap cas podem admetre que s’elimini de soca-rel tota una àrea cultural. Una cosa és reduir el pressupost en un determinat percentatge i una altra de ben diferent és suprimir tota l’activitat generada en i des d’aquest àmbit. L’equip de govern passarà a la història per haver sabut trobar una alternativa a les retallades, l’eliminació física.

Col·lectiu de suport a l’Espai Zer01.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada